BRANDWEER ZEIST

VRIJWILLIGER WORDEN

Ongeveer 80 procent van alle brandweerlieden zijn vrijwilligers: dat zijn zo’n 22.000 vrijwilligers tegenover 4500 beroepsbrandweerlieden. Alleen in twintig grote stadsharten werken alleen beroeps.

 

Als vrijwillig brandweerman of – vrouw ben je, net als een beroepsbrandweerman, in dienst van de gemeente of regio. Naast je taak als brandweerman of –vrouw sta je ook paraat bij rampenbestrijding en verleen je hulp bij ongevallen, bijvoorbeeld door het bevrijden van slachtoffers uit autowrakken.

 

Vrijwilliger worden bij de brandweer in Zeist betekend dat je eens in de 10 dagen een nacht- of weekenddienst draait op de kazerne. Daarbuiten ben je nog incidenteel beschikbaar voor piketdioenst banuit huis. Aan de kazerne werk je aan je vaardigheden als brandweerman/-vrouw en in de vrije uren kun je werken aan een opleiding of hobby.

 

Brandweerkorpsen hebben het de laatste jaren drukker gekregen, bijvoorbeeld doordat bedrijven en instellingen hun brandmeldcentrale hebben aangesloten op de centrale van de regionale brandweer. De brandweer rukt uit bij iedere melding, ook als is het voor meer dan zo’n 90 procent van de gevallen loos alarm. Werkgevers vinden het niet prettig als een werknemer vaak het werk moet verlaten en hebben vaak geen vervanger paraat mocht de werknemer iets overkomen. Ook bellen mensen vaker en sneller 112, lijkt het wel. Men heeft een mobieltje er kan in tegenstelling tot vroeger veel sneller alarm geslagen: ook als het niets is. Er is in veel regio’s al jaren een tekort aan vrijwillige brandweerlieden.

 

Om in aanmerking te komen voor een positie als vrijwillige brandweerman of –vrouw moet je langer dan 1,65 meter zijn en een goede gezondheid hebben. Je bent sportief en kunt goed zwemmen. Daarnaast moet je goed in een team kunnen werken, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, stressbestendig en besluitvaardig zijn. Je bent moedig, maar niet roekeloos. Je kunt geen brandweerman worden als je claustrofobisch bent of hoogtevrees hebt. Bij aanmelding moet je minimaal 18 jaar oud zijn, minimaal het VMBO of LBO-C hebben afgerond en goed Nederlands kunnen lezen en spreken. Een rijbewijs is gewenst, maar niet verplicht.

 

Voldoe je aan de ingangseisen, dan gaat de selectieprocedure in. Deze bestaat onder meer uit fysieke en psychologische tests. Een medische keuring en een verklaring omtrent gedrag zijn ook verplicht. Heb je de tests succesvol afgerond, dan begin je aan de opleiding.

 

Een vrijwilliger krijgt dezelfde opleiding als een beroepsbrandweerman en moet hetzelfde aantal uren oefenen voor hij uit mag rukken. Je bent dan aspirant-brandwacht, aangesteld door Burgemeester en Wethouders. Je volgt de opleiding manschap A (2 jaar) met meerdere specialisatiemodules. Deze opleiding kost gemiddeld een paar avonden per week.

 

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact met ons op via zeist@vru.nl

 

U kunt ook kijken op www.vrubrandweer.nl.


COPYRIGHT BRANDWEER ZEIST